29 januari 2019

5 tips wat je zelf kan doen om 2019 een succes te maken ondanks krapte op de arbeidsmarkt

C.G. TOTEM - Coaching - KMO - familiebedrijf - Top Secret


Het is eind januari en sommige nieuwjaarresoluties zijn misschien reeds ver naar de achtergrond verdwenen. Wij blijven echter graag werk maken van wat het verschil kan maken om jouw jaar tot een succes te maken. Af en toe herhalen kan geen kwaad. Vandaar dat we 5 tips voor een succesvol 2019 nog graag eens in de verf zetten.


De krapte op de arbeidsmarkt laat zijn sporen na

Eind november waren er in Oost- en West-Vlaanderen 20.000 openstaande vacatures waarvan een groot gedeelte niet ingevuld raken. Het is dan ook niet verwonderlijk dat 1 op de 2 ondernemers aangeeft dat krapte op de arbeidsmarkt de voornaamste reden is voor rem op de groei van hun bedrijf. Vandaar dat VOKA en UNIZO vragen aan de beleidsmakers om maximaal in te zetten op flexibiliteit en alle mogelijke maatregelen te nemen om iedereen in de beroepsbevolking te activeren.


KMO's en familiebedrijven kunnen zelf het roer in handen nemen

Aangezien veel van de uitdagingen die verbonden zijn aan de krapte van de arbeidsmarkt structureel zijn, zal het enige tijd duren vooraleer de situatie is gekeerd. Vandaar dat familiale KMO's zelf het roer in handen moeten nemen om de best mogelijke prestatie uit onze werknemers te halen.


Hier mijn 5 tips voor jou om van 2019 een succes te maken!

Tip #1: Materiaal en uitrusting

Zorg ervoor dat al je werknemers beschikken over het nodige materiaal en de uitrusting om hun werk op een efficiënte, veilige en ergonomische manier uit te voeren.

Tip #2: Verwachtingen

Maak de doelstellingen en verwachtingen voor iedereen duidelijk. Bespreek met iedereen hoe zij hun steentje kunnen bijdragen om deze waar te maken.

Hierbij neem je best de volgende 6 adviezen in achting: (1) communiceren, (2) communiceren én (3) communiceren.

Vergeet daarbij niet om regelmatig te (4) herhalen, (5) herhalen en (6) herhalen. Je kan nooit te veel herhalen.

Tip #3: Passie

Laat je werknemers doen waar ze best in zijn en wat ze liefst doen. Op die manier komen ze meer geëngageerd naar het werk, ligt de output hoger, is de kwaliteit van het werk beter en creëer je meer tevreden klanten.

Tip #4: Keuzes maken

Misschien wel de belangrijkste tip. Ondernemen is keuzes maken. Zet maximaal in op die initiatieven en projecten het verschil gaan maken in 2019. Beter een initiatief te weinig dan één te veel.

Zorg ervoor dat iedereen die betrokken is bij een initiatief of project minsten 15% van de tijd hierop kan werken.

Plan elke actie in detail en volg de vooruitgang wekelijks op. Op die manier vermijd je verrassingen en verhoog je de slaagkans significant.

Tip #5: Opleiding en coaching

Investeer voor jezelf en je werknemers in opleiding en coaching.

Coaching is niet alleen weggelegd voor topsporters, maar voor iedereen die ontwikkeling van zichzelf serieus neemt.

Sta je voor een uitdaging of probleem? Wil je je leiderschapsvaardigheden, competenties of persoonlijkheid verder ontwikkelen? Coaching kan ook voor jou toegevoegde waarde leveren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat elke Euro geïnvesteerd in coaching zich op korte termijn 5 à 7 keer terugverdiend. Op lange termijn loopt het terugverdieneffect op tot 49 maal de investering. Er is geen enkele investering die zoveel opbrengt.Zelf tips?

Voeg ze toe in commentaar. Echte ondernemers helpen elkaar!


Meer weten over onze diensten voor KMO's? Klik hier

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, aarzel niet om contact met ons op te nemen.
Klik hier om het contactformulier in te vullen.

Bronnen artikel: PricewaterhouseCoopers, Unizo, VDAB & VOKA
Image: Pixabay

Geen opmerkingen:

Een reactie posten