4 februari 2019

Durven-doen

C.G. TOTEM - Coaching - KMO - familiebedrijf - overdracht - durven doen

Afgelopen week kwam ik een jonge kerel tijdens een Meetup - een ideale plaats om te netwerken trouwens. Hij was heel intens bezig met 'futures thinking'.

Wat is futures thinking?

Futures Thinking is - kort gezegd - een gestructureerde methode om na te denken over de wijzigingen die op ons af komen binnen 10, 20 of meer jaren. Hierbij wordt nagedacht over welke impact dit op ons leven zal hebben. Een belangrijk element in dit proces is zich vandaag voorbereiden op de toekomst door terug te plannen vanuit de toekomst naar vandaag. In de politiek is het een manier om verder te kijken dan de komende verkiezingen. In bedrijven is het een manier om innovatie te stimuleren - even weg van de druk om op korte termijn te presteren op de beurs.


Laat perfectie niet in de weg staan van vooruitgang.

Het zou een nieuw werkwoord moeten worden: durven-doen.

Ondanks de passie werd onze recent afgestudeerde student afgeremd. Er waren de vrienden-ondernemers die nog studeren. Eigenlijk hebben ze geen tijd om er al echt aan te beginnen. Daarnaast hoorde ik vier of vijf keer dat ze meer analyse moesten doen om hun klanten te bepalen, hoe het aan te pakken en noem maar op. Ze zitten vast in de analyse. In het Engels mooi gezegd: paralysis by analysis. Zoeken naar perfectie staat hier duidelijk in de weg van vooruitgang.

Au fond, wat moeten ze volgens mij doen?
Ze kennen de technieken op het proces te faciliteren. Het is een vrij recente discipline. Naast netwerken (vb. Bryo), moeten ze de belemmerende gedachten in hun hoofd naast zich neerleggen en gewoon de boemel op. Ze moeten zich gaan voorstellen aan bedrijfsleiders en hen via een workshop laten proeven van wat mogelijk is. Soms moet je gewoon durven-doen.


Wie wil deze gasten een kans geven om te pitchen?

Soms moeten we onze nek durven uitspreken. Vandaar: wie deze gasten een kans wil geven om hun toegevoegde waarde te bewijzen? Laat het mij weten. Dan zorg ik dat jullie geconnecteerd geraken via LinkedIn.


Familiale bedrijfsleider?

Ook al eens nagedacht hoe het 10 jaar verder hier zal staan. Zijn jij en je opvolger(s) klaar om die in de ogen te zien?

Je hoeft in ieder geval niet aan futures thinking te doen om te weten dat overdracht naar de volgende generatie heel goed moet voorbereid worden. Het volledige proces duurt ongeveer 10 jaar. Je kan er dus maar beter op tijd aan beginnen - zelfs al denk je nog lang niet aan je eigen pensioen.

Met alle vragen over familiale overdracht kan je altijd bij C.G. TOTEM terecht. Futures thinking laten we dan wel weer over aan andere specialisten.
Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen, aarzel niet om contact met ons op te nemen.
Klik hier om het contactformulier in te vullen.
Image: Pixabay

Geen opmerkingen:

Een reactie posten